Nolan-sorozat: Batman: Kezdődik! (Batman Begins)

Még az éjféli Dark Knight előtt gyorsan megemlékezem a Batman Beginsről, amit felelevenítésképpen néztem meg a premier előtt. Amikor három éve láttam moziban a filmet, teljesen meg voltam elégedve vele. Aztán az újranézés kissé csalódás volt, de tegnap, immár harmadszori megtekintés után ismét tetszett, amit láttam.

Nolan szakított a Tim Burton és Joel Schumacher által megálmodott sorozattal, és egy sokkalta reálisabb környezetben értelmezte újra a Denevérember történetét. Az új sorozat első része a kezdetekkel és az első komolyabb megmérettetéssel foglalkozik. A kötelező háttér bemutatása a klisés szerkezet ellenére nagyon jóra sikerült, ennél korrektebben nem nagyon lehetett volna bemutatni Batman motivációjának hátterét. Az első 70 perc a visszaemlékezésekkel együtt is élvezetes, valahogy minden a helyén volt. 

A hosszúra nyúlt felvezetés után azonban az utolsó 45 percre egy profi, de kevésbé érdekfeszítő akciófilmmé "silányul" Nolan filmje. Persze, látványos és élvezetes ez is, de valahogy a rendező kreativitása itt már nem érződik különösebben. Kicsit a "tudjuk le a kötelező akciót" érzésem volt a befejezést láttán. És itt jön ki legjobban a film legnagyobb hibája is: nincs igazán karakteres főgonosz. Mert a film közepén Madárijesztőtől kapunk jó pár emlékezetes részt, de a neki szánt pár jelenet alatt, még az egyébként zseniális Cillian Murphynek sem sikerül elérnie, hogy igazán félelmetessé váljon a figura. A befejezés során pedig kb. 2 percre ha feltűnik, ami elég kevés egy karakteres gonosz esetében. Ugyanez igaz Ra's Al Ghul-ra is, akinek a kezdeti szinte főszerep után egy ötmondatos végjátékban kell részt vennie.

Ezt leszámítva nagyon tetszett az újraértelmezett Batman, akit Christian Bale nagyszerűen valósított meg. Egyedül a durván mélyített hangja volt néha kissé komikus, de ennyi hiba bőven belefért a játékába. Michael Caine Alfred szerepében teljesen jó volt, ahogy Gary Oldman és Liam Neeson is. Katie Holmes sajnos nem volt elég meggyőző, bár az általa megtestesített Rachel Dawes-nak ahhoz képest, amennyi ideig a vásznon láthattuk, nem volt különösebben lényeges szerepe. Morgan Freeman szintén nullszerepben tündököl, ezért sem válik emlékezetessé alakítása.

Összegezve mindezt, egy 8/10-et simán megér az "új" Batman, ami szakít a mese- és sokkal inkább képregényszerű Tim Burton-féle feldolgozással. Ez persze nem baj, hiszen a valóságos bőregér is ugyanannyira élvezetes tud lenni, mint az eltúlzott rémmese.