Kritika: Félprofi (Semi-Pro)

E hónapban kerül DVD-n bemutatásra Will Ferrelll legújabb filmje, amiben profi hírolvasó, autóversenyző és jégtáncos után fele ennyire sem profi kosárlabdázót alakít. Nem meglepő, hogy nem mutatták be mozikban a Félprofit, hiszen a film kritikai fogadtatása rémes volt, és a nézősereg sem özönlött úgy, ahogy azt a Blades of Glory-ban tették. Mivel kishazánkban Ferrell egyáltalán nem számít húzónévnek a döntés valamilyen szinten érthető lenne.

A 70-es évek vége felé a másodvonalbali ABA ligát meg akarják szüntetni, a legjobb négy csapatot pedig be akarják olvasztani a sokkalta népszerűbb NBA-be. Az ABA utolsó előtti helyén kullogó Flint Tropical kilátásai nem túl jók, hiszen a bennbaradáshoz ell kell érniük a hőn áhított negyedik helyet. A reménytelenséget méginkább tetézi, hogy a csapat tulajdonosa, menedzsere, edzője és játékosa Jackie Moon (Ferrell) egyszemélyben. Jackie a továbbjutás érdekében szerződteti az NBA aranygyűrűvel rendelkező egykori irányítót, Monix-ot (Woody Harrelson), aki mindent megtesz, hogy a tehetségtelen és tehetségesebb játékosokból (pl André 3000) igazi csapatot kovácsoljon.

Az a bizonyos döntés pedig, miszerint nem kell ez nekünk moziban, sajnos teljesen érthető. Mondom mindezt úgy, hogy kedvelem Ferrellt és humorát, de legújabb műve  elég gyengére sikeredett, legalábbis eddigi filmjeihez képest. A Félprofi 85 percét persze simán végig lehet nézni, és egyszer kétszer még röhögni is lehet a látottakon, de a jól megszokott, tipikus humor nem működik a filmben. Ez elsősorban abból adódhat, hogy az eddigi Ferrell filmekhez képest, ahol a főszereplőn kívül a többi hős vagy antihős is idióta volt, most Ferrell egyedül maradt kreténségével. Mert Monix rajongóját leszámítva mindenki teljesen beszámítható és épeszű. Ez teljesen tönkre is vágja a filmet, hiszen Jackie Moon hülyülése mellett a többi színész túl normális, így a teljesen kiszámítható történet inkább lesz unalmas, mint vicces.

Pedig Harrleson, vagy André 3000 simán eljátssza az idiótát (előbbi a pl a Tökös tekésben, utóbbi a Be Coolban), ezért is érthetetlen épeszűségük. A Félprofi a gyengécske kivitelezés miatt csak egy közepes film marad, amin azért nevetünk párszor, de egy hét alatt el is felejtjük. 5/10.

Címkék: kritika, 5/10, 00s