Kritika: Banki meló (The Bank Job)

A cím alapján az ember azt gondolná, hogy ez is csak egy újabb "a bandavezér összehozza a csapatot, hogy kipucoljanak egy bankot, aztán vígan éljenek életük végéig" típusú film lesz. Szerencsére a Banki meló esetében a rablás és az annak előzményei a történet szempontjából csak indikátor szerepet töltenek be. A kezdés ugyan megegyezik az átlag rablós filmekkel: a piti bűnözőkből és ügyeskedőkből álló baráti társaságot megkeresi egy rég látott osztálytárs, a csinos Martine Love, aki bombabiztos ajánlatot tesz nekik. A terv a következő lenne: egy középszerű londoni bank riasztói nem működnek a hétvégén, így a szemben lévő üzletből könnyedén alagutat lehet fúrni a páncélterembe, ahol a széfekben gazdag emberek értéktárgyai találhatók.

A Banki meló, ahogy azt már írtam, szakít a hagyományokkal, és a rablás nem a csúcspontként, hanem a kiváltó okként jelenik meg a történetben. A szokásos felvezetés is annyiban újít, hogy egyszerre több szálat látunk, amik úgy érnek egyre közelebb egymáshoz, ahogy az alagút a páncélterembe torkollik. A folytatás középpontjában tehát a csapat tagjainak sorsa áll, de ennél többet inkább nem mondok el. A laza, helyenként vicces, de azért feszült film egészen másfél óráig reális marad, azonban a 15 perces, összecsapott finálé majdnem teljesen tönkreteszi az addig gondosan felépített élményt.

A történet elvileg valóban megtörtént esetet dolgoz fel, de az írók nem törekedtek arra, hogy életszagú filmet készítsenek. A történetvezetés könnyed, az érdekes és izgalmas elemek mellett a humor is helyet kapott, ami csak a film javára vált. A színészek egytől egyig jók voltak, mondjuk igazán kiemelkedő alakítást nem tudnék mondani. A húzónév, Jason Statham is klassz volt a bandavezér bőrében, az ilyen típusú karakterek nagyon illenek hozzá.

Többet nem igazán tudok mondani a Banki melóról, inkább csak elismétlem mégegyszer, hogy ha normális, és nem egy elkapkodott befejezést kapott volna az alkotás, akkor méltán mondhatnánk, hogy az év egyik legjobb, legszórakoztatóbb filmjével lettünk gazdagabbak. Így azonban egy jól kivitelezett ötlettel, és egy fordulatos mozival kell beérnünk, ami a lezárást leszámítva így is nagyon élvezetesre sikerült. Mindezért 8/10-nél kevesebbet nem is tudok adni.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 8/10, 00s