DVD kritika: Vérző olaj

A tavalyi Oscar vesztes film megvásárlása nem volt kétséges részemről. Az alábbi pár bekezdés alapján el lehet dönteni, hogy vajon megérte-e a vétel?

Kép-Hang:

A moziban fantasztikus látvány produkált a There Will Be Blood, az égő fúrótoronytól kezdve a tájképekig csak ámultam-bámultam, hogy mennyire nagyszerűen fényképezve a film. A DVD képe sajnos elmarad a moziteremben látottaktól. A világos helyszínek és az égő fúrótorony most is gyönyörűen mutat, azonban a sötét helyszíneknél, illetve az esti jelenetekben a kép kissé szemcsés lesz. Mindez persze nem olyan zavaró, csak néha tűnik szembe igazán, az élmény szempontjából nincs negatív hatása.

Az eredeti hangsáv mellett választhatunk magyar szinkront is, ami szokásosnak mondhatóan fel van hangosítva a háttérhez képest. A szinkronhangok közül Kőszegi Ákos lett Daniel Plainwiev magyarhangja, ami nem rossz, de tanácsos inkább Day-Lewis eredetiénél maradni. A hanghatásokat tekintve a Vérző olaj elsősorban a párbeszédekre és a zenére épül, csak néhány jelenet esetében bír jelentősséggel a az 5.1-es Dolby hangzás. Örömmel lehet kijelenteni, hogy amikor szükséges, az 5.1 jól teljesít, nem szükséges durván halkítani a párbeszédekhez képest, amik alatt elsősorban az első hangfalak szólnak. Kép és hang tekintetében tehát nincs különösebb probléma a DVD-vel egy 9/10-es simán megérdemel.

Menü-Extrák:

A DVD menüje állóképes, a fentebb látható kép szerepel minden menüpontban. Ez a megoldás végülis illik a film stílusához, mégis, valami változatosságot el tudtam volna még viselni. Extrák tekintetében sajnos nem áll túl jól a Vérző olaj, hiszen a 2 és fél órás filmhez egyetlen 15 perces anyag került fel, ami kreatív módon a 15 perc címet viseli. Erre a menüpontra kattintva a Vérző olaj technikai hátterét képző képeket és videókat láthatjuk. A kisfilm alatt végig zene szól, a látottakat senki sem kommentálja. Egyértelmű, hogy az extra hangulati elemnek készült, és érdekes, ahogy a korabeli felvételeket összehasonlíják a filmbeliekkel, mégis valami információdúsabb 15 percnek jobban örültem volna.

Mindent egybevetve, a kevés extra, és a néhol szemcsés kép ellenére, azoknak, akiknek tetszett a Vérző olaj, érdemes megvenniük a DVD-t. Végezetül a filmről mondanék még pár szót: másodszori megnézés után két olyan dologra lettem figyelmes, amik eddig valahogy nem tűntek fel ennyire. Az egyik, hogy a film technikai háttere iszonyat profi volt, a kellékesek minden apróságra odafigyeltek, hogy a látvány valóságos legyen. A másik pedig a Plainview és Eli közötti harc, amiről sokan mondták, hogy a végkifejletet illetően nem volt egészen megalapozott. Szerintem teljesen következetes és érthető volt a befejezés, hiszen így lett minden számla kiegyenlítve, így dőlt el véglegesen, hogy melyik karakter az erősebb. Tehát a párharc másodjára különösen tetszett.

Címkék: kritika, dvd