Kaliforgia 2. évad

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a Californication. Popkulturális utalásokkal teletűzdelt szókimondó szövegek, vicces szituációk, szerethető karakterek és igényes zenei aláfestés jellemezte a sorozatot. David Duchovny neve ismét bekerült a köztudatba, és a Showtime kábelcsatornát is egyre inkább dicsérték merész vállalkozásaiért (Dexter, Nancy ül a fűben). Szóval volt egy hangulatos sorozat Hank Moodyról, aki élete szerelmét próbálja visszaszerezni, hogy újra együtt legyen családja: apa, anya, gyerek. A sztori egy évadra volt belőve, a poénok és a fordulatok is ennek függvényében voltak elhelyezve. Nálam pillanatok alatt favorit lett a széria, elsősorban a már említett feelgood hangulatának és a párbeszédeknek köszönhetően.


A kép a sorozatjunkieról van

És akkor a siker és a jó kritikák következtében ezt a tökéletesen lezárt, kerek történetet folytatták. Az elején én is elhittem, hogy mindez működni fog, az első három rész hozta a megismert színvonalat, amikor azonban felvetődött, hogy mi is lesz a második évad cselekménye, csúnyán elhasalt a Kaliforgia. Mert a 2008-as szezonban semmi érdemleges nem történik, a karakterek gyakorlatilag egyhelyben topognak, a jellemfejlődés szikráját sem hordozzák magukban. A bátor, káromkodásokban bővelkedő, ugyanakkor humoros szövegek helyett erőltetett, alpári mondatokat hallhatunk, ami már rég nem vicces. Nem mondom, párszor röhögtem, de minden résznél egyre kevesebbszer. Mindezt azonban meg lehetett volna bocsátani, ha a hangulat marad a régiben, de ez sehogy sem akart összejönni Hank Moodyéknak. A pornó-kokós vonal nagyon sok volt, Hank és Ashby párosa pedig nem tudták elvinni a részeket, hiszen utóbbiak sem voltak túl érdekfeszítőek.

Az első évad teljessége helyett kaptunk egy üres sorozatot, amiben még David Duchovnyt sem tudtam kedvelni (a nagy hőslovag, akivel szakít a nője, erre végigdugja a fél várost, na ne már), jelleme egyre kevésbé volt szimpatikus számomra. És tényleg, ebben a 12 részben úgy általában nem sok mindent kedveltem, nem csoda, hogy egyáltalán nem vártam az újabb epizódok megjelenését. Az első évad príma volt, a Californication-ben rejlő összes potenciált kihasználták, így a folytatás elengedhetetlenül gyengére sikeredett. Gondolom sokan meg voltak elégedve a 2. évaddal is, ami nem csoda, hiszen viccesnek szánt helyzetek és nyomdafestéket nem tűrő párbeszédek most is bőven akadtak, csak hát a lelke veszett oda az egésznek. 5/10-nél ez részemről nem volt jobb, a folytatást meg szerintem kihagyom.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, sorozat, 5/10, 00s