Kritika: Az ajánlat (The Proposition)

Az összes filmes havilap, amit veszek oda meg vissza volt a 2005-ben készült Ajánlatért. A western műfaj újraélesztéséről, a nagyszerű történetről és színészi játékról írtak, így nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy ne nézzem meg a filmet. Már a film első pillanattól kezdve észrevehető volt, hogy itt nem egy szokványos westernnel lesz dolgom.

Valamikor a 19. század végefelé Ausztrália kies vidékén, egészen pontosan egy romos bordélyházban a hírhedt Burns fivérek két tagját elkapják a helyi rendfenntartók. Az angol százados, Stanley (Ray Winstone) ajánlatot tesz az idősebb testvérnek: őt és öccsét szabadon engedi, ha karácsonyig idehozza a legvérszomjasabb Burns-fivér hírében álló bátyja holttestét. Így Charlie-nak (Guy Pearce) kilenc napja van, hogy megtalálja és megölje a hegyekben bujkáló Arthurt (Danny Huston).

Az író, Nick Cave legnagyobb húzása az volt, hogy történetének helyszínéül szülőföldjét, Ausztráliát választotta. Persze, miért is választotta volna Amerikát, mégis az őslakosokkal, a mocskos és bűzös betelepültekkel, illetve a terméketlen és élhetetlennek tűnő sivataggal a földi pokol elevenedik meg előttünk. Nem csoda, hogy a fejvadász részegen is földi létének leggyűlöletesebb állomásaként említi a körülötte lévő tájat. Az abszolút jó és erkölcsös karakter is hiányzik a palettáról, a helyiektől kezdve a bűnözőkig mindenki bűnös, egyedül a kívülálló százados próbál tenni valamit a helyzet ellen, nem sok sikerrel.

Az ajánlat atmoszférája elsőre engem nem fogott meg annyira, aztán olyan fél óra elteltével szinte tátott szájjal néztem az eseményeket. A brutális jelenetekben bővelkedő film engem a végére teljesen letaglózott, annak ellenére, hogy igazán nem lepődtem meg a befejezést illetően. A rám gyakorolt hatás a hangulatnak és a kiváló színészi játéknak köszönhető. Tényleg, mindenki remekel, Guy Pearce-tőlé kezdve az Arthurt alakító Danny Hustonig. Egyedül Stanley feleségét alakító színésznő éreztem egy fokkal gyengébbnek, de lehet, hogy ez csak a kevésbé szimpatikus szerepének tudható be. Egy szó mint száz Az ajánlat egy igen jól sikerült film, legalábbis nekem nagyon tetszett, ezért is kap 9/10-es osztályzatot tőlem.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 9/10, 00s