Térdig a szarban tapicskolni

Egy farmon a karámban szaladgálni begerjedt kandisznók után, vagy a trágyázás előkészítésében aktívan részt venni nem éppen nevezhető álomállásnak. A többség (magamat is beleértve) akármennyire is érdeklődik a mezőgazdaság ezen folyamatai iránt, nem hiszem, hogy önszántából szívesen vállalná ezeket a feladatokat. De szerencsére nekünk a kisujjunkat sem kell mozdítanunk, hogy megtudjuk mi folyik egy gazdaságban, hiszen a dán csodakapus, Peter Schmeichel megteszi mindezt helyettünk. A műsor címe Piszkos munkák, és a Discovery Channel adja minden csütörtökön este 10-től.

A sorozat azokat a munkákat mutatja be a nézőknek, amiket a petyhüdt seggű városi lakosság az életben nem végezne el, hiszen büdösek, mocskosak, és még a műköröm is simán letörhet elvégzésük közben. Az eredetileg amerikai sorozat európai változatában Schmeichel tölti be a házigazda szerepét, aki jó városi gyerekhez híven (hozzánk hasonlóan) szintén ódzkodik a piszkos munkáktól, azonban ha már elvállalta a dolgot, őszinte érdeklődéssel közeledik a feladatokhoz. Miközben folyamatosan panaszkodik, és szentségel, hogy ilyen undorító szagot még soha nem érzett (ironikus módon káromkodásai a shit szóra korlátozódnak), azért csak nekiveselkedik mindennek, amit munkául kap.

A hat részes sorozatban Schmeichel körbejárja Európát, többek között Lengyelországban, Hollandiában és Oroszországban is tiszteletét teszi. Az első részben nem kellett messzire utaznia, hiszen egy dániai gazdaságot látogatott meg. Itt a trágyázás technikai oldalával ismerkedett meg: egy több ezer literes tartályban vízzel higítva törte folyékonnyá a szart (mintha csak a capuccinóját habosította volna), amit aztán egy 1 km-es tömlő segítségével vezetett el a "bogár" nevű járműhöz, ami végül a földekre szórta a drága tápanyagot. A dán kapus végig szimpatikusan viselkedett, érdeklődő volt, a fellépő problémákat is készségesen megoldotta, sőt még néhány poént is elsütött. Mondjuk nem lesz egy Michael Palin, de egy ilyen műsorhoz, ahol tényleg az undorító dolgok játszák a főszerepet, nagyon is megfelel. Ha valakinek felketette az érdeklődését a dolog, az tájékozódhat a discovery honlapján, illetve a tovább mögött ízelítő gyanánt találhat egy rövid videót.

Címkék: ajánló, tv