A foci-eb szurkolói szemmel

Az előző bejegyzésben dap még leírta, hogy mely csapatokat tartja reálisan esélyesnek a továbbjutásra, szubjektív véleményét csak, mintegy zárójelbe téve közölte. Én ezzel szemben 100%-ig szubjektíven közelítek az elkövetkező két hét eseményeihez, kizárólag szimpátia szerint fogom elemezni a sportesemény első körét. A labdarúgást illetően viszonylag laikusnak számítok, és mivel nem igazán követem az aktuális eseményeket, a tippjeimnek annyi köze lesz a valósághoz, mint a náciknak az emberi jogokhoz.

A csoport: Csehországnak általában fekszik az Európa-bajnokság, 4 éve is nagy esélyesnek tartották őket, ám a görögök ellen bekapott ezüstgól miatt akkor nem juthattak a döntőbe. Annak ellenére, hogy sem Nedved, sem pedig Rosicky nem lesz ott a versenyen, még mindig esélyesek lehetnek a végső győzelemre. Nálam egyértelműen ők a favoritok, én nekik szorítok. A portugál csapat ismét favoritnak számít, ami elsősorban Christiano Ronaldonak köszönhető. Ronaldo kétség kívül az utóbbi idők egyik legjobb játékosa, nagyszerűen támad, cselez, gyorsan fut, és (ami szerintem a legfontosabb) iszonyú jól helyezkedik. Viszont a jóisten a tehetség mellé megáldotta egy hihetetlenül irritáló fejjel és egy még bosszantóbb játékstílussal. Állandó színészkedései, pofavágásai, tenyérbe mászó viselkedése (gondoljunk csak arra, mennyit küzdött Rooney kiállításáért a legutóbbi vb-n) miatt az egyik, ha nem a legundorítóbb játékos, aki pályára lép az eb-n. Azok után amit a pályán művel minden jóérzésű ember belerúgna egyet. Vagy inkább többet. Mindemellett a portugálok játékát sem szívlelem különösen, ez a nagyon színészkedő mediterrán stílus nem igazán jön be nekem. Szóval ez az egyik olyan csapat, amelyik remélhetőleg a 3 meccs után minél hamarabb hazatakarodik. Svájcnak legutóbbi vb szereplése és házigazda mivolta miatt drukkolok, szóval ők jussanak csak tovább. A törökök anno nagyon szimpatikusak voltak nekem, most azonban közömbösen viszonyulok hozzájuk.

Tipp: Csehország 9 ponttal, elsőként jut tovább. Ronaldo első, törökök elleni meccsén az ellenfél tizenhatosán belül feldobja magát, ám műesése balul sül el, ezért dupla bokatöréssel szállítják el a játéktérről. A portugál válogatott többi tagja nem tudja feldolgozni ezt a traumát, ezért kellő koncentráció hiányában mindhárom mérkőzésüket elveszítik, és 0 ponttal távoznak. Svájc 6 ponttal, másodikként jut tovább, Törökország pedig 3 pontocskával, de legalább nyert meccsel térhet haza.

B csoport: Nehéz dönteni a B csoport esetében, hiszen valami miatt mind a négy csapatnak drukkolok. Lengyel magyar két jó barát; Horvátország, ahhoz képest, hogy milyen kis ország, iszonyat színvonalas focit produkál válogatott szinten; Ausztria házigazda, no meg a keretben a Napoli védője, Garics György is ott figyel; a németek meccsei pedig általában izgalmasak, színvonal szempontjából pedig mindenképp szerencsés, ha továbbjutnának. És egyébként is, a többség utálja őket, szóval ha továbbjut a válogatott, legalább lesz ki ellen drukkolni.

Tipp: Horvátország 7 ponttal első lesz, Lengyelország 1 ponttal kiesik, Ausztria leikszel a lengyelekkel és ugyan az utolsó meccsen legyőzi a németeket, mégis, az azonos pontszám ellenére jobb gólkülönbséggel az utóbbi jut tovább.

C csoport: A híres neves halálcsoport, bár az én változatomban nem kérdéses, hogy kik jutnak tovább. Elsőként Hollandia, akik mindig esélyesek, és egyszer végre már megérdemelnének egy döntőbe jutást. Egyébként ők a hármas számú favoritjaim, szóval erősen szorítok nekik. Mivel a románoknak elvből nem drukkolunk (bár engem nem különösebben izgatna, ha jól szerepelnének, csak a Hollandokat ne verjék meg) marad a két vb-döntős csapat. "Olaszországnak drukkolok mert ők olyan helyesek és jófejek" mondhatnám ezt is, ha 15 és 25 közötti tipikus lány lennék. (Most komolyan, miért van az, hogy fej és külső alapján meg lehet mondani, ki drukkol a digóknak? Ezek szerint a "csajszik" válogatott-preferenciája törvényszerű?) De mivel nem vagyok az, ezért az olaszok "egy gólt lövünk és utána kibekkeljük", illetve "edzésen gyakoroljuk a műesést" típusú fociját teljes mértékben megvetem. Az, hogy enyhe bírói csalással megnyerték a vb-t, (gondolok itt az ausztrálok elleni kamu tizenegyesre a 95. percben, illetve Zidane kiállítására*) csak hab a tortán. Ezért a franciák továbbjutásában bízom, akiket egyébként az utóbbi időben egészen megkedveltem, hiszen 2 éve, az izgalom szempontjából minden vb-t tönkretevő brazilokat nagyszerű játékkal kiejtették.

Tipp: Hollandia 9 ponttal megnyeri a csoportot, a franciák 6 ponttal zárnak, a románok 3 pontot gyűjtenek, végül az olaszok 0 ponttal és rúgott gól nélkül kiesnek.

D csoport: Itt szerepel a második kedvenc csapatom, Svédország. Kemény, de általában színvonalas játékuk, Ljungberg és főleg Larsson miatt drukkolok nekik. Remélhetőleg idén a négy közé eljutnak, ami végül is annyira nem is lehetetlen feladat. A maradék három csapat közül szintén nehéz dönteni, hogy ki örüljön a csoport második helyének. A görögök 4 éve antifutballjukkal már nyertek egyszer, szóval most inkább nem kérnék többet belőlük. Helyettük jöjjenek inkább a spanyolok, akik szintén megérdemelnének már egy jó szereplést. Bár ez utóbbi megint kétséges, hiszen itt vannak még az oroszok is, akik állítólag kurva jók.

Tipp: Svédország 9 ponttal első, a spanyolok 4 ponttal a másodikok, Oroszország viszont azonos pontszámmal, de rosszabb gólaránnyal búcsúzni kényszerül. A sor végén a címvédők kullognak 0 ponttal.

Összegzés: Amellett, hogy legyen sok gól, és számos, izgalmas meccs, annak örülnék a leginkább, ha a nagy esélyesek mellett a kiscsapatok közül is legalább kettő bejutna a legjobb négy közé. Mert tényleg jó csapat a német, az olasz vagy a francia, de már rohadt unalmas, hogy állandóan ők nyernek. Én mindenképpen egy meglepetés-válogatott győzelmének örülnék leginkább, legyenek azok akár az osztrákok vagy a románok.

* Zidane döntőbeli viselkedése sportszerűtlen és teljes mértékben elfogadhatatlan volt, ennek ellenére a kiállítás szabálytalan volt, hiszen a negyedik játékvezető nézte vissza felvételről azt a bizonyos szituációt, és a bíró ezért állította ki Zidanet. Mivel profi focimeccsen nincs videó-nézegetés, a bíró és az öt asszisztens (vagy mennyi) ha lemarad valamiről, az gyakorlatilag nem is történt meg (sajnos ez így van). Utólag persze lehet (és kell is) büntetést adni, de ez a kiállítás így nem volt jogos. Ilyen alapon az olaszok tizenegyesét (és számos más hasonló esetet is) visszanézhették volna, hiszen a felvételen jól látszik, hogy igazából nem történt semmi.

Címkék: vélemény, foci eb