100 kedvenc filmem: 10-6

 

Az utolsó tízest két részletben közlöm, csak, hogy karácsonyig várnotok kelljen az elsőre.

 

10. Angyalszív (Angel Heart, 1987) – r: Alan Parker; fsz: Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet,

 

Okok: Alan Parker akkor a legjobb, amikor filmjei a déli államokban játszódnak. A Lángoló Mississippi mellett az Angyalszív tudhatja magáénak a többségében feketék lakta régió különös, mágiával és előítélettel teli világát. Az utolsó, igazán emlékezetes ballonkabátos nyomozó szerepében Mickey Rourke minden eddiginél fényesebben tündököl, De Niro pedig élete talán legjobbját nyújtja, legalábbis a mellékszerepeit tekintve.

Jelenet: De Niro ördögien félelmetes tojáshámozása, illetve a végefőcím.

 

9. Fargo (1996) – r: Joel és Ethan Coen; fsz: William H. Macy, Francis McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare, Harve Presnell

 

Okok: A Coen testvérekre oly jellemző fekete humor talán a Fargoban testesül meg a legjobban. Már a kezdéskor látható feliratok sejtetik a nézővel, hogy most egy halálesetekkel tarkított, meglehetősen szomorú történetet fog látni, mégis a gúnyos vigyort nem tudja majd levakarni a képéről.

Jelenet: Steve Buscemi autójával félreáll, hogy elássa a hóba a táska pénzt, aztán jobbra, majd balra tekint.

 

8. Csillagok háborúja (Star Wars IV, 1977) – r: George Lucas; fsz: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinnes, Peter Cushing

 

Okok: Gyerekkorom kedvence. Másolt kazettán láttam vagy hússzor, és a három rész közül ez fogott meg a legjobban. Itt kezdődött el a mese, aminek milliós rajongótábora azóta is csak bővül.

Jelenet: Han és Chewbacca a többiektől elszakadva, ordítozva üldözik a birodalmi katonákat, aztán hirtelen már ők menekülnek. Az ilyen dolgok miatt imádja mindenki Han Solot.

 

7. Volt egyszer egy vadnyugat (Once Upon a Time in The West, 1968) – r: Sergio Leone; Henry Fonda, Jason Robards, Claudia Cardinale, Charles Bronson

 

Okok: A műfaj legszebben ragyogó csillaga, alfája és omegája, a nagybetűs western. A gyerekgyilkos Henry Fondával, a hallgatag Charles Bronsonnal, a halálára készülő Jason Robards-dzal és a világ leggyönyörűbb nőjével, Claudia Cardinale-val.

Jelenet: A 12 perc hosszú főcím, ahogy a három elvetemült gazfickó a vonatra és Harmonikára vár.

 

6. Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979) – r: Francis Ford Coppola; fsz: Martin Sheen, Marlon brando, Robert Duvall, Frederic Forrset, Sam Bottoms, Laurence Fishburne

 

Okok: A nehéz szülés mintapéldája, amikor egy rendező mindent kockára tesz egyetlen filmért. A vietnámi pokol és az emberi őrület megértéséhez végig kell menni az úton (jelen esetben a folyón), és az események részeseivé kell válni. A háború poklában az idő folyamán egyre elborultabbá válik minden és mindenki.

Jelenet: Helikopteres támadás a Valkűrök lovaglására.

 

Címkék: top100, kedvenc film