Rockandrollból ötös

Még októberben indult útjára a rocktörténelem bemutatásával foglalkozó műsor a magyar MTV-n. A bejegyzés aktualitását az adja, hogy én csak nem rég, a sokadik ismétlés láttán kaptam rá a dologra. A 24 perces adás szerkezete pofon egyszerű: adott 12 tehetséges tizenéves, akik minden egyes alkalommal Uj Péter "osztályfőnök" és a meghívott együttes segítségével megismerkednek egy-egy rockzenei stílussal és annak történetével. Minden adás az osztályterem kulcsának elkérését követően a többek között index főszerkesztő Uj Péter bevezetőjével kezdődik, megtudjuk, hogy teszem azt a heavy metal mikor alakult ki, kik voltak a fő alakjai régen és most, illetve az elmúlt 40-50 év alatt milyen lényeges változások mentek végbe a műfajon belül. Ezek után a stílus egy magyarországi képviselője jelenik meg, aminek tagjai még részletesebben belemennek a témába, az alapvető dallamokat eljátsszák, majd végül a fiatalok is zenélnek egy kicsit.

A műsor kifejezetten gyorstalpaló, azonban ez egyáltalán nem baj, hiszen legalább egy alapvető képet felfest a rocktörténetről, illetve számos nagyszerű dallal is megismerkedhetünk az ajánlásoknak és a videóbejátszásoknak köszönhetően. A részek színvonala és tetszési indexe természetesen függ a stílustól meg a meghívott vendégtől is. Utóbbi szerepe igen jelentős, hiszen általában a vendég együttes frontemberének a rátermettségén áll vagy bukik egy-egy epizód sikere. Mert a Rockandrollból ötösben a szakértelemnél és a hozzáértésnél még fontosabb az előadásmód, ami alapján a néző vagy a diákokkal együtt élvezi a beszédet, vagy pedig halálra unja magát. Sajnos utóbbit elég gyakran lehet tapasztalni az osztályfőnök beszéde alatt, ami sokszor már a műsor elején kapcsolóragadáshoz vezethet. Amellett, hogy Uj Péter piszok mód ért a rockzenéhez és ismer tengernyi együttest, lassú és kicsapongó stílusa miatt sokszor egyáltalán nem élvezetes a beszéde. Nagyon sok bandát sorol fel és mindenről eszébe jut valami, szóval laikusok sok esetben egyáltalán nem tudják követni. Ez különösen akkor irritáló, mikor a meghívott vendéget nem hagyja szóhoz jutni.

A sztáregyüttes frontemberén is sok múlik, hiszen gyakorlatilag ő adja el a műsort. Az eddigi 12 meghívott közül volt, aki nagyon is helyt állt, és egy rohadt jó 24 percet nyomott le (a Mystery Gang frontembere), de sajnos volt olyan is, akinek nem ment ilyen könnyen a feladat (az ex-megasztáros Boogie). Összességében azonban elmondható, hogy egy általában élvezetes műsorról van szó, ami rocktörténeti ajánlónak nagyszerű. 7/10-re tudom értékelni a Rockandrollból ötöst, amit még többedszerre is végig tudok nézni, ha épp elkapom az MTV-n. (Amúgy az összes epizód megtekinthető itt.)

Címkék: tv, kritika, 7/10