Office és Dokik egy rész után

Az elmúlt két napban két sikeres vígjátéksorozat is debütált a magyar kereskedelmi tévékben. Az Office-t még vasárnap mutatta be a Viasat 3, este 10-kor, rögtön duplarésszel. A sorozat a Hivatali patkányokból is jól ismert, tök átlagos iroda mindennapjait mutatja be. Van itt léha semmittevő, tipikus titkárnő, fontoskodó beosztott, és természetesen egy teljesen idióta, egomániás főnök is. Utóbbi nem más, mint a számos vígjátékból is ismert Steve Carrell, aki ugye a húzónév. A sorozat stílusa eléggé egyedi, kezdve a fényképezéssel, ami azt az érzést kelti, mintha a néző is az iroda alkalmazottja lenne. Ehhez még hozzájönnek az interjúszerű betétek is, amikor a szereplők a kamerába nézve elmondják a véleményüket bizonyos dolgokról.

A humor szintén szokatlan, nincsenek kifejezetten hangosan nevetős poénok, inkább (ahogy a sorozatjunkien megfogalmazták) kínosan feszengősek. Ez persze a tabutémáknak is köszönhető, amit már az első két részben is jócskán döntögetnek. A hangulathoz hozzájár az is, hogy zene egyáltalán nem szól, és (gondolom) a szinkronnak köszönhetően a háttérhangokat is alig lehet hallani. Amúgy a szinkron így elsőre nem vészes, Carrell magyarhangja kifejezetten jónak tűnik. A pilot epizódtól megmondom őszintén, én többet vártam, nem igazán jött be a kezdés. A második rész már sokkal jobb volt, bár így is megmaradt bennem egyfajta fura érzés a látottakkal kapcsolatban. Valószínűleg amiatt van ez a fura érzés bennem, mert még nem szoktam hozzá az egyedi humorhoz. Az biztos, hogy nem a leginkább közönségbarát sorozat a világon, de én mindenképpen adok egy esélyt az Office-nak, bár az biztos, hogy némi fenntartásokkal fogom kezelni a látottakat.

A Dokikat illetően azonban semmiképp nem lesznek negatív előítéleteim, hiszen már a bevezető rész is kilóra megvett. A kezdő orvosok mindennapjait bemutató sorozat tegnap 15.45-kor startolt a TV2-n, és most kijár a jó pont az állandóan bakizó kereskedelmi csatornának. Mondjuk nem a legszerencsésebb időpontra rakták a Srubs-ot, de a pilot bennem rögtön egy enyhén másnapos délutáni tévézés hangulatát keltette, szóval végül is nem is akkora gond. Ez már sokkal könnyebben fogyasztható sorozat, bár a humor most sem nevezném szokványosnak. A szinkron egyébként most is elég jól sikerült (bár nem hallottam az eredeti hangokat), minden szereplőhöz jól passzol a magyar hang. A Dokik legnagyobb pozitívuma a tényleg humoros jelenetek mellett a laza stílusa. Mert pörög az egész, nincs semmi sem túldramatizálva, szóval egy rész után nagyon jónak tűnik a dolog. Így a vizsgaidőszak végén a foci eb mellett sajnos újabb fél óra jön le a tanulási időből.

Végül pár szót a Futurama harmadik évadjáról, ami a TV6-on megy hétvégenként: egyrészt Leela magyarhangja megváltozott, ami nem volt túl szerencsés, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy az új részek egyszerűen szarok. Az első két évad tök király volt, miért nem tudják ugyanazt a színvonalat hozni?