Kritika: Holtak földje (Land of The Dead)

George A. Romero vitathatatlanul a zombiműfaj megteremtője. 1968-ban készítette el az Élőhalottak éjszakáját, ami egyből klasszikus lett. Holtak hajnala címen készült még egy kvázi folytatás, aztán 18 évig semmi. A 2005-ben ismét feltámasztotta a mítoszt, amit egykor saját maga indított el. A majd két évtized alatt sok víz lefolyt a Dunán, egymást követték a különböző variációk a témában, a lassú és buta élőhalottakat felváltották a gyors és intelligens zombik, akik elől már közel sem olyan könnyű csak úgy elfutni. Jogos a kérdés hát, hogy Romero tud-e valami újat mutatni, vagy csak ismétli önmagát?

A Holtak földje a történet szempontjából meglepő módon egész eredetire sikeredett: a Földön már a zombik uralkodnak, az életben maradtak elbarikádolt városokban élnek, korántsem egyenlő jogokkal. A város felett uralkodó diktátor (Dennis Hopper) önkényesen ölet meg mindenkit, aki a hatalmát fenyegeti, a központi felhőkarcolótól kijjebb élő szegényekre egyszerűen csak a pótolható címkét ragasztja. Persze akad néhány erkölcsös ember is, akik megpróbálnak segíteni a rászorulókon.

Az alapszituáció szempontjából mindenképpen egyedi a Holtak földje, nem úgy a zombikat tekintve. Az ellenség még mindig a jól megszokott puhacsontú, vánszorgó halott, ami ugyan jól bírja a lövéseket, de nem az evolúció következő állomása. Romero művét a zombik mellett a B-filmes hangulat is átjárja, mondjuk a műfaj kedvelőinek ez okozza a legkevesebb problémát. A B-film érzetet mi sem bizonyítja jobban, mint az eszméletlen klisés cselekmény, illetve a vásznon feltűnő "valahonnan ismerős" arcok, úgy mint Dennis Hopper és John Leguizamo. A sztori ilyen szempontból elég gyérre sikeredett, és sajnos a zombik sem eléggé ijesztőek, hogy elvigyék a hátukon a filmet. A félelem hiányát az ötletes és jól kivitelezett halálok, illetve akciók pótolják, inkább több sikerrel.

Összességében tehát működik a Holtak földje, amiből bizony többet is ki lehetett volna hozni. A bárgyú befejezés jól mutatja, hogy a forgatókönyvön lett volna még mit csiszolni. Végülis egyszer szórakoztató volt a film, egy paraszthajszállal a közepes fölé emelkedik, ezért megérdemel egy 6/10-et.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 6/10, 00s